+48 508 724 542 info@kampery.lublin.pl

Organizacja miejsca w kamperze cz.1 – kuchnia

Podróżując kamperem mamy przy sobie wszystko, co jest potrzebne w życiu codziennym. Dużym udogodnieniem w podróżach jest posiadanie własnej kuchni. Wyjazdy kamperem to przede wszystkim wolność i niezależność, a także swoboda. Kamper jako domek na kółkach charakteryzuje się tym, że znajduje się w nim niemal wszystko co w zwykłym domu, a określenie „niemal” użyte zostało tylko dlatego, że miejsce w pojeździe jest ograniczone przez co nie można zabrać ze sobą wszystkiego. Posiadanie własnej kuchni w czasie wyjazdów to duże ułatwienie oraz oszczędność. Podróżujący nie muszą stołować się w drogich restauracjach, a panujące warunki sprawiają, że istnieje możliwość przygotowywania pysznych domowych obiadów wewnątrz kampera. Kuchnia staje się zatem nieodłącznym i niezbędnym elementem każdej wyprawy kamperem, a co za tym idzie należy zadbać o jej odpowiednie wyposażenie.

Kuchenka gazowa

Kuchenka gazowa jest najważniejszym elementem wyposażenia każdej kuchni, zarówno tej w naszych tradycyjnych domach jak i tych na kółkach. Gotowanie bez kuchenki gazowej jest niemożliwe dlatego warto zadbać o to, aby znalazła swoje miejsce w pojeździe. Istnieje wiele rozwiązań dotyczących kuchenek w kamperach. Najwygodniejsze są modele, które pozwalają nie tylko zaoszczędzić miejsce, ale również posiadają odpowiednią ilość palników. Część kuchenek połączona jest ze zlewem, natomiast inne posiadają pokrywę, która pozwala na wykorzystanie miejsca gdzie znajduje się kuchenka jako części blatu.

Piekarnik

Aby nasza kuchnia była w pełni wyposażona potrzebny nam będzie piekarnik. Oczywiście nie jest on tak samo wymagany i potrzebny jak kuchenka gazowa, jednak wielu z nas lubi potrawy nie tylko podsmażane czy też gotowane, ale również pieczone. Piekarnik jest niezbędnym elementem dla miłośników różnego typu ciast i pieczeni, a także dań, które mogą być wykonane tylko i wyłącznie w piekarnikach.

Okap

W przypadku, kiedy decydujemy się na gotowanie w kamperze warto jest zamontować okap. Przygotowywanie różnych potraw to łączenie się zapachów, które na tak niewielkiej powierzchni jak kamper będą z dużym prawdopodobieństwem wnikać w materiały znajdujące się w kamperze. Dodatkowym atutem okapu jest stała cyrkulacja powietrza przy gotowaniu, dzięki czemu opary oraz zapachy nie będą pozostawały w pojeździe.

Czajnik

Ważnym aspektem dla każdej osoby ceniącej sobie chwilę relaksu przy porannej kawie lub herbacie będzie czajnik. Istnieją specjalne modele czajników, które przystosowane są do kamperów i posiadają możliwość przymocowania ich do ścian lub blatów w taki sposób, aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji w wyniku rozlania się gorącej wody. Dobrym rozwiązaniem może być również zakup specjalnego ekspresu do kawy.

Zastawa stołowa

Niezbędnym elementem wyposażenia, jeśli chodzi o akcesoria są kubeczki, miski, talerze, sztućce oraz inne naczynia, których używamy. Do przygotowania posiłków przydadzą się na pewno garnki i patelnia. Warto pamiętać o zabraniu ze sobą rozkładanych krzeseł i stolika, przy którym będziemy mogli zjeść posiłek na zewnątrz.

Przygotowanie kampera do sezonu

Sezon letni zbliża się wielkimi krokami, zanim jednak nastąpi wielu z wielbicieli wyjazdów kamperem decyduje się na podróż zimą. Przygotowanie...

Namiot czy kamper?

Rosnące zainteresowanie Polaków dotyczące podróżowania kamperem sprawia, że wypożyczenie pojazdu w ostatnim miesiącu przed wyjazdem bywa niemal...

Kamperem w góry

Podróżowanie kamperem zazwyczaj kojarzone jest z czasem wakacji letnich i wyjazdem nad morze lub na mazury. Obecnie ten specyficzny sposób spędzania...